Web Analytics Made Easy - Statcounter

آفتاب‌‌نیوز :

دنا دومین خودروی پرفروش در ایران است. ظاهری زیبا، امکانات به روز و دیگر موارد باعث شده تا در حال حاضر بیشتر از هر خودروی دیگری شاهد دنا در خیابان‌ها و جاده‌ها باشیم. در این بین، مالکان دنا، یک دغدغه مشترک دارند و آن چگونگی کاهش قیمت بیمه شخص ثالث است. بیمه‌ای که هنگام تصادفات جاده‌ای هزینه خسارات وارد شده را از طرف دارنده وسیله نقلیه پرداخت می‌کند، بیمه شخص ثالث نام دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این بیمه نامه، شخص اول راننده ماشینی است که بیمه می‌شود، شخص دوم شرکت بیمه خواهد بود و شخص سوم فرد یا وسیله‌ای است که در تصادفات احتمالی دچار آسیب و خسارت خواهد شد. در این نوع بیمه، تمامی افراد به جز راننده وسیله نقلیه بیمه شده اگر آسیب و خسارت ببینند شخص ثالث خواهند بود و مطابق قوانین بیمه نامه شرکت بیمه موظف به پرداخت خسارت است. بیمه شخص ثالث دنا یا هر خودروی دیگر بر اساس عوامل مختلفی تعیین می‌شود؛ اما این مدل به دلیلی که نوشته شده، اهمیتش بیشتر است. اگر شما هم خودروی دنا دارید و می‌خواهید که عوامل مؤثر بر قیمت بیمه شخص ثالث دنا و چگونگی کاهش آن را بدانید، این مطلب برای شما مفید خواهد بود.

بیمه شخص ثالث دنا چیست؟

همه رانندگان، باید بیمه شخص ثالث را داشته باشند. این بیمه‌نامه، خسارات مالی و جانی وارد شده به افراد ثالث و اموالشان و همچنین خسارات جانی وارد شده به خود راننده مقصر دنا را پوشش می‌دهد. افراد ثالث در تصادف شامل راننده خودروی مقابل یا همان زیان دیده همراه با سرنشینان آن، راکب موتور مقصر و ترک نشین آن (تعداد ترک نشین مجاز برای هر موتور یک نفر است)، سرنشینان خودروی مقصر عابران پیاده و اموالشان از جمله خود خودرو و ... است. در صورتی که راننده دنا، بیمه خودروی خود را تمدید نکند یا همراه نداشته‌باشد، علاوه بر جریمه توسط پلیس یا دولت، باید تمامی خسارات را از جیب خود پرداخت کند که با توجه به افزایش نرخ دیه در هر سال، مبلغ خسارت قابل ملاحظه خواهد بود. توصیه می‌کنیم که همه دارندگان این مدل خودروی لوکس برای خرید یا تمدید بیمه شخص ثالث دنا هر چه سریعتر اقدام نمایند.

پوشش‌های بیمه شخص ثالث دنا

پوشش‌های بیمه شخص ثالث دنا را شامل سه دسته است:

• خسارات جانی که شامل فوت، ازکارافتادگی، شکستگی و نقص عضو وارد شده از طرف خودروی دنا به افراد ثالث است.
• خسارت‌های مالی از طرف دنا به اموال، خودرو و موتور زیان دیده وارد می‌شود.
• خسارت‌های جانی وارد شده به راننده دنای مقصرکه پوشش حوادث سرنشین می‌گویند.



جبران خسارات بدنه خودرو شخص ثالث از پوشش‌های بیمه ثالث است.

استثنائات بیمه شخص ثالث دنا شامل موارد زیر است:

• خسارت واردشده به خودرو راننده دنا
• خسارت واردشده به وسایل خودروی راننده دنا
• خسارت‌های ناشی از حوادث در خارج از کشور (در این حالت راننده دنا باید پوشش ترانزیت بیمه بدنه را تهیه کند.)
• خسارت ناشی از انفجار هسته‌ای
• خسارات ناشی از محکومیت جزائی و پرداخت جرائم

عوامل موثر بر قیمت بیمه شخص ثالث دنا

عواملی که بر قیمت بیمه شخص ثالث دنا تأثیرگذار هستند، در حالت کلی با دیگر خودرو‌ها یکسان است؛ اما چند نکته ریز وجود دارند که باید آن‌ها را در نظر گرفت:

میزان پوشش مالی

حداقل و حداکثر میزان پوشش مالی و حق بیمه را بیمه مرکزی و براساس دیه ماه حرام و تعداد سیلندر اعلام می‌کند. فرمول به دست آوردن این مورد برای تمامی خودرو‌ها یکسان است. البته قوه قضاییه دیه ماه حرام را مشخص می‌کند که در سال ۱۴۰۰، برابر ۶۴۰ میلیون تومان است. حداقل پوشش مالی تعیین شده برابر با ۱۶ میلیون تومان و حداکثر هم ۳۲۰ میلیون تومان است. تمامی شرکت‌های بیمه باید حداقل پوشش را داشته باشند؛ اما در خصوص حداکثر، الزامی وجود ندارد.

کاربری و مدل خودرو از عوامل موثر بر قیمت بیمه ثالث ماشین است.

کاربری خودروی دنا

دنا می‌تواند در چند کاربری متفاوت استفاده شود: خودروی شخصی، تاکسی یا آژانس اینترنتی و خودروی دولتی. در خصوص کاربری شخصی، قیمت به همان صورت عادی محاسبه خواهد شد؛ اما در خصوص کاربری‌های غیرشخصی، حق بیمه بیشتری باید پرداخت کرد. برای کاربری تاکسی درون شهری ۱۰% و کاربری برون شهری ۲۰% باید حق بیمه بیشتری پرداخت شود. دلیل دریافت حق بیمه بیشتر، افزایش میزان نرخ تصادف در چنین خودرو‌هایی است.

تخفیف عدم دریافت خسارت

این را می‌توان یکی از مهم‌ترین عوامل کاهش قیمت بیمه شخص ثالث دنا دانست. برای آن‌هایی که از این خودرو استفاده می‌کنند و با توجه به افزایش قیمت دیه و همچنین قطعات خودرو، بهتر است که توجه خود را بیشتر در هنگام رانندگی جمع کنند تا تصادف کمتری داشته باشند.

میزان تخفیف در سال اول برابر با ۵% و در سال چهاردهم (حداکثر) برابر با ۷۰% درصد است. در حقیقت هرچه تعداد سال‌هایی که خسارتی را دریافت نمی‌کند، بیشتر شود، میزان درصد تخفیف بیشتر خواهد شد. البته در صورت تصادف و استفاده از بیمه، درصد‌ها به یکباره صفر نمی‌شوند. بلکه کاهش پلکانی خواهند داشت.

جریمه دیرکرد

مورد دیگری که مالکان خودروی دنا باید به آن توجه کنند، جریمه دیرکرد است. به ازای هر روزی که از تاریخ انقضای بیمه‌نامه بگذرد و مالک دنا آن را تمدید نکند، باید جریمه دیرکرد بپردازد. نکته دیگر اینکه حتی اگر یک ساعت هم گذشته باشد، شرکت بیمه هیچ مسئولیتی را قبول نخواهد کرد. جریمه دیرکرد روزانه خودروی دنا حدود ۲۸۰۰ تومان در سال ۱۴۰۰ است. فرمول محاسبه جریمه دیرکرد به این صورت است که حق بیمه یکسال بدون تخفیف تقسیم بر تعداد روز سال و عدد به دست آمده در تعداد روز‌های دیرکرد ضرب خواهد شد.

دیگر عوامل بر قیمت بیمه شخص دنا شامل موارد زیر است:

• تخفیف‌های شرکت بیمه گر
• تخفیف‌های کارگزاری‌ها به مشتریان خود
• تعداد سیلندر (خودروی دنا، ۴ سیلندر در نظر گرفته می‌شود.)

چگونه بهترین بیمه شخص ثالث را بخریم؟

شاخص‌های تاثیرگذار در تعیین بهترین بیمه شخص ثالث، سطح توانگری شرکت‌های بیمه، تعدد مراکز پرداخت خسارت، میزان تخفیفات بیمه شخص ثالث، پوشش‌های مالی، رتبه رضایتمندی و سهم از بازار شرکت بیمه‌گر هستند. شما می‌توانید با مراجعه به سایت بیمه‌دات کام، خرید و استعلام بیمه شخص ثالث خودرو را با توجه به شرایط خود از بین شرکت‌های بیمه‌ای مختلف بررسی و تصمیم گیری نمایند..

کد تخفیف ۵۰۰ هزار تومانی

خبر خوب برای خریداران بیمه خودرو؛ بیمه دات کام، سامانه استعلام و خرید انواع بیمه، برای رفاه حال خریداران در روز‌های پایانی سال ۱۴۰۰ در نظر دارد تا سقف ۵۰۰ هزار تومان، برای خرید انواع بیمه خودرو از جمله بیمه بدنه و بیمه شخص ثالث، تخفیف دهد. کافیست هنگام خرید کد bimeh۵۰۰ را وارد نمایید تا از این هدیه و عیدی بیمه دات کام، بهره‌مند شوید.



بیمه شخص ثالث را در کمترین زمان از بیمه دات کام بخرید

خرید بیمه شخص ثالث دنا از بیمه دات کام

مالک خودرو در هنگام خرید بیمه شخص ثالث دنا باید به دو موضوع اصلی توجه کند: خرید سریع و آسان و همچنین امکان مقایسه انواع بیمه نامه شرکت‌های مختلف. در حالت عادی یعنی به صورت حضوری این امکان برای همه وجود ندارد؛ اما از طریق سامانه فروش انواع بیمه شرکت بیمه دات کام، کارگزاری آنلاین، نه تنها می‌توان بیمه‌نامه همه شرکت‌ها را با هم مقایسه کرد، بلکه خیلی راحت و سریع می‌توان بیمه شخص ثالث خودرو را از سایت بیمه دات کام https://bimeh.com/ خریداری کرد. فقط کافی است تا به سایت bimeh.com مراجعه کنید و بعد از وارد کردن اطلاعات و پرداخت حق بیمه، بیمه‌نامه خود را دریافت کنید.

منبع: آفتاب

کلیدواژه: تبلیغات خرید بیمه بیمه شخص ثالث خرید آنلاین بیمه جریمه دیرکرد بیمه دات کام خودروی دنا انواع بیمه راننده دنا شرکت بیمه بیمه نامه وارد شده خواهد شد شرکت ها حق بیمه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۸۳۷۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کالری مصرفی نیمی از ایرانیان در سال ۱۴۰۱ کمتر از استاندارد بوده است

آفتاب‌‌نیوز :

برخی از نکات این گزارش قابل تامل است. این گزارش می‌گوید که میزان مصرف کالری نیمی از جمعیت ایرانی‌ها در سال۱۴۰۱ کمتر از حد استاندارد (یعنی ۲۱۰۰کالری در روز) است. از سوی دیگر، همه دهک‌ها از میزان کالری خود نسبت به سال۱۴۰۰ کم کرده‌اند. این کاهش کالری در دهک‌های متوسط شدیدتر بوده است.

از نگاه گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، دو عامل در این روند، نقش اصلی را ایفا کرده‌اند؛ نخست اینکه خانوار‌ها به‌دلیل تورم بالای مواد غذایی و افزایش سایر هزینه‌ها نظیر مسکن، سعی کرده‌اند که مصرف غذایی خود را کاهش دهند. نکته دیگر اینکه خانوار‌ها به‌دلیل چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد، سعی کرده‌ا‌ند که از میزان کالای خوراکی خود بکاهند تا بتوانند کالا‌های بادوام بیشتری خریداری کنند. این گزارش برآورد کرده است که در سال۱۴۰۲، خط فقر خانوار سه‌نفره در تهران ۱۵.۳ میلیون تومان و برای کل کشور ۸.۲ میلیون تومان بوده است.

بررسی داده‌های مربوط به مصرف کالری ایرانیان در سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد که بیش از نیمی از افراد کشور کمتر از کالری استاندارد، یعنی کمتر از ۲۱۰۰ کالری در روز استفاده می‌کنند. در سال‌های گذشته تورم مزمن موجب شده قیمت مواد خوراکی افزایش پیدا کند و قدرت اقتصادی مردم کاهش یابد.

با این‌حال دهک‌های مختلف درآمدی واکنش یکسانی در مواجهه با تورم مواد خوراکی نداشته و دهک‌های میانی بیشترین واکنش را به این تورم نشان داده‌اند. با توجه به کاهش حدود ۰.۴ واحد درصدی نرخ فقر در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ کاهش میانگین کالری مصرفی می‌تواند به دو دلیل رخ داده باشد. اول آنکه خانوار‌ها به دلیل تورم بالا مصرف موادغذایی را کاهش داده‌اند. دوم آنکه به دلیل چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد کشور، ترجیح داده‌اند کالا‌های خوراکی کمتری مصرف کرده و به جای آن کالا‌های بادوام بیشتری خریداری کنند. در چنین شرایطی پیشنهاد می‌شود که بستر‌های مناسبی برای رشد اقتصادی پایدار و فراگیر ایجاد شود تا وضعیت فقر نیز به دنبال آن بهبود یابد. مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش «وضعیت فقر در ۱۴۰۱» ابعاد مختلف این مساله را بررسی کرده است.

با توجه به شرایط تورمی حاکم بر اقتصاد ایران که در سال ۱۴۰۱ نیز ادامه پیدا کرده، خط فقر سرانه در کشور به ۲ میلیون و ۵۶۱ هزار تومان رسیده است. با احتساب بعد خانوار، خط فقر برای خانوار ۳ نفره در سال ۱۴۰۱ در حدود ۵ میلیون و ۶۳۴ هزار تومان است. این عدد برای مناطق شهری استان تهران ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان محاسبه شده است. همچنین خط فقر شدید در سال ۱۴۰۱ در حدود ۸۷۵ هزار تومان برای هر نفر برآورد شده که این عدد معادل حداقل نیاز‌های غذایی فرد است. برآورد می‌شود که خطر فقر خانوار سه نفره برای کل کشور در سال ۱۴۰۲ به ۸ میلیون و ۲۰۰ هزارتومان و در تهران به ۱۵ میلیون و ۳۰۰ هزارتومان برسد.

بر اساس خط فقر محاسبه‌شده، نرخ فقر در سال ۱۴۰۱ حدود ۳۰ درصد جمعیت کشور بوده که نسبت به سال ۱۴۰۰ تغییر چندانی نکرده است. در نتیجه جمعیت فقرا در ایران در سال ۱۴۰۱ در حدود ۲۵ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر برآورد می‌شود. علاوه بر این، شکاف فقر نیز نسبت به سال گذشته تغییر چشمگیری نداشته است. به بیان دیگر نه تنها نرخ فقر در کشور ثابت باقی مانده، بلکه میانگین فاصله از خط فقر نیز در سال گذشته تغییر نداشته است.

مقایسه داده‌ای حداقل دستمزد و خط فقر استانی نشان می‌دهد که حداقل دستمزد در استان‌های تهران، البرز و قم، نمی‌تواند هزینه‌های سبد مصرفی فقر برای یک خانواده ۳ نفره را تامین کند. به عبارت دیگر در این استان‌ها برخی از افراد حتی در صورت داشتن شغل رسمی باز هم فقیر محسوب می‌شوند که از آن با عنوان پدیده شاغلان فقیر یاد می‌شود؛ بنابراین پیشنهاد می‌شود در سیاستگذاری عمومی، از جمله در تعیین حداقل دستمزد، تفاوت‌های منطقه‌ای در نظر گرفته شود.

مرکز پژوهش‌های مجلس: کالری مصرفی نیمی از ایرانیان در سال ۱۴۰۱ کمتر از استاندارد بوده است

واکنش شدید دهک‌های میانی

یکی از معیار‌های مهمی که بر اساس آن وضعیت فقر در یک جامعه سنجیده می‌شود، میزان کالری مصرفی افراد در کشور است. حداقل استاندارد برای هر فرد مصرف ۲۱۰۰ کالری در روز است. بررسی آمار‌ها نشان می‌دهد که در یک دهه اخیر میانگین کالری مصرفی سرانه ایرانیان کاهش یافته و در سال ۱۴۰۱ به میزانی پایین‌تر از حداقل کالری مورد نیاز برای یک نفر رسیده است.

در واقع در ادامه روند نزولی مصرف کالری در سال ۱۴۰۱ میانگین مصرف کالری در کشور نیز به زیر حد مصرف کالری استاندارد سقوط کرده است. در این سال بیش از نیمی از افراد جامعه در کشور، کمتر از کالری استاندارد مصرف می‌کنند. این مساله یعنی کاهش میانگین کالری مصرفی ایرانیان با توجه به شرایط اقتصادی در سال‌های گذشته چندان دور از انتظار نیست.

در یک دهه اخیر تورم‌های بالا موجب شده قدرت اقتصادی ایرانیان کاهش یابد و این مساله روی سبد مصرفی آنان تاثیر زیادی گذاشته است. با‌این‌حال می‌توان گفت واکنش دهک‌های مختلف درآمدی نسبت به تورم مواد خوراکی متفاوت بوده است. این گزارش بیان می‌کند بیشترین واکنش به افزایش قیمت خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها متعلق به دهک‌های میانی درآمدی است. دهک‌های بالای درآمدی عمدتا دارای کالای بادوام و دارایی‌های مالی هستند.

به همین دلیل این افراد توان بیشتری برای پوشش ریسک ناشی از تورم را دارند. این درحالی است که دهک‌های پایین درآمدی به دلیل کم‌کشش بودن کالا‌های خوراکی برای این گروه و همچنین بیشتر بودن یارانه نقدی میزان اندکی از مصرف خود را نسبت به سال ۱۴۰۰ کاهش داده‌اند. اما دهک میانی درآمدی از هر دو مولفه محروم بوده است؛ این به معنای آن است که عموما این افراد دارای کالا‌های بادوام و دارایی مالی نیستند و یارانه نقدی هم سهم قابل‌توجهی از سبد هزینه‌های آنان را پوشش نمی‌دهد، به همین دلیل واکنش شدیدتری نسبت به سایر دهک‌ها در مقابل افزایش تورم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها نشان می‌دهند.

این گزارش بیان می‌کند در سال ۱۴۰۱ مصرف برخی از اقلام خوراکی برای خانوار‌ها در همه دهک‌های درآمدی نسبت به سال ۱۴۰۰ کاهش داشته است. اما نحوه کاهش مصرف در دهک‌های مختلف از الگوی یکسانی پیروی نکرده است. با توجه به تورم‌های شدید خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها افراد مصرف خود را از کالای خوراکی و آشامیدنی کاهش داده و مصرف سایر کالا‌ها را جایگزین کرده‌اند.

این مساله برای دهک‌های میانی که به طور نسبی یارانه کمتری را دریافت کرده‌اند به‌وضوح روشن است؛ زیرا در تمامی اقلام، دهک‌های میانی مصرف خود را از این گروه کالا‌ها کم کرده‌اند. کاهش مصرف خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها درحالی اتفاق افتاده که نرخ فقر تقریبا ثابت مانده است. از کاهش مصرف کالای اساسی می‌توان استنباط کرد که با افزایش قیمت مواد خوراکی، خانوار‌ها مصرف خود از این گروه از کالا‌ها را به دو منظور کاهش داده‌اند.

اول اینکه به دلیل افزایش قیمت نسبی کالا‌های اساسی نسبت به سایر کالا‌ها و خدمات، خانوار‌ها مصرف خود از این کالا‌ها را کاهش داده‌اند؛ و دوم آنکه به دلیل چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد، خانوار انتظار قیمت بیشتری در آینده دارد؛ در نتیجه با هدف هموار‌سازی، مصرف خود را از کالا‌های مصرفی بی‌دوام کاهش می‌دهد و برعکس مصرف خود را از کالا‌های باداوم افزایش می‌دهد.

هر چند ممکن است کاهش مصرف خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها دلایل دیگری نیز داشته باشد، از جمله اینکه فشار تورمی می‌تواند باعث شود خانوار از مصرف بخشی از خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها صرف‌نظر کند تا توان تامین سایر نیاز‌های اساسی را به دست آورد. این مساله به‌خصوص در مورد تامین مسکن بسیار محتمل است. سهم مسکن از کل هزینه خانوار مستاجر در سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ در سطح ۳۴ درصد بوده که در سال ۱۴۰۱ به ۳۶ درصد افزایش داشته است.

منبع: دنیای اقتصاد

دیگر خبرها

  • محرومیت معلمان خرید خدمات و حق‌التدریس از عیدی روز معلم
  • مقایسه پوشش‌های بیمه شخص ثالث در شرکت‌های مختلف در سال ۱۴۰۳
  • بیمه‌ دیگر در عوارضی آزادراه‌ ها نمی‌ماند
  • حذف شرط پرداخت عوارض آزادراه برای بیمه شخص ثالث
  • لغو شرط پرداخت عوارض آزادراهی برای صدور بیمه شخص ثالث
  • حذف شرط پرداخت عوارض آزادراهی برای صدور بیمه شخص ثالث
  • پرداخت عوارض آزادراهی دیگر شرط صدور بیمه‌نامه نیست
  • کالری مصرفی نیمی از ایرانیان در سال ۱۴۰۱ کمتر از استاندارد بوده است
  • کارت سوخت این خودرو ها باطل می شود
  • پرداخت ۴۷ میلیارد تومان خسارت بدنی به علت حوادث رانندگی در کهگیلویه و بویراحمد